Sprututbyte, hiss eller diss?

20130831-222809.jpg

Idag ringdes jag in från subutexteamet för att komma och lämna slumpmässigt urinprov. Väl där ser jag en stor affisch på en utav väntrummets väggar, “Byt ut dina sprutor här”.

Många utav er har tidigare frågat mig vart jag står i frågan. Så nu tänkte jag en gång för alla få min åsikt sagd.

Som före detta sprutnarkoman kan jag inget annat än att gratulera. Det var på tiden! Många menar på att det på så sätt blir lättare att knarka. Jag menar på att knarka, det gör man oavsett skick på sina verktyg. När du som inbiten heroinberoende står mellan valet och kvalet till att bli riktig sjuk, eller använda någon annans redan förbrukade sprutor, då är inte valet särskilt svårt. Man tänker inte, man är desperat och gör allt för att få i sig sin dos. Med lättillgängliga rena sprutor så slipper många drabbas utav svåra infektioner och blodsmittor av olika slag. Och kan vi med hjälp utav sprututbyten minska spridningen utav blodsmittor som HIV och hepatit C så är det bara att gratulera.

Jag fick min hepatit C diagnos för 4 år sedan. Hade rena sprutor då vart mer lättillgängliga så kanske, kanske jag hade klarat mig. Jag hade iallafall haft en större chans.
Många kan tycka att jag får skylla mig själv, och jag kommer aldrig förneka att det var självförvållat. Men när jag senare i livet föder en liten pojke som i sin tur också är hepatit C positiv trots att risken bara var 2%, får han då också skylla sig själv? Självklart inte!

Vi måste börja tänka ett steg längre, för det kan drabba vem som helst. Så för att minska spridningen utav HIV och hepatit är lättillgängliga sprutor en bra ände att börja i. Punkt!

20130827-221800.jpg

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu