Subutex och graviditet

Många utav er har vänt sig till mig med frågor angående min graviditet på Subutex, och jag minns att jag själv googlade frenetiskt för att hitta info, men framförallt för att hitta någon med personliga erfarenheter.
Därför tänkte jag berätta hur det fungerade för oss, och hur vi gick till väga.

Jag fick min oplanerade graviditet bekräftad i vecka 14+0 under en ultraljudsundersökning av levern och gallan. Jag var i chock, vad skulle jag göra nu? Jag var säker på att min Subutex hade skadat fostret, och att det därför var olämpligt att låta graviditeten fortskrida.

Min storasyster ringde runt till olika kliniker, ingen visste riktigt vart jag skulle vända mig. Efter några samtal vart hon kopplad till Rosenlunds mödravårdsteam, och jag fick en tid hos barnmorskan Hanna för samtal och info någon dag senare.

Rosenlunds mödravårdsteam är en specialistmödravård inom Beroendecentrum, Stockholm.
Dom vänder sig till gravida kvinnor och pappor med riskbruk, missbruk och/eller beroendeproblematik samt till gravida kvinnor med substitutionsbehandling.

Under mitt första möte med Hanna så pratade vi om mina funderingar, främst kring Subutex, rökning, och hepatit C.
Hanna berättade att fostret inte påverkades i tillväxt osv så länge jag åt medicinen som jag skulle. Jag rekommenderades alltså att ha kvar min Subutex under graviditeten, att tvärt sluta med den skulle rent utsagt vara farligt för fostret. Dessutom berättades att jag kunde amma precis som vanligt, då så pass liten mängd att det knappt är märkbart, passerar över via modersmjölken.

Hanna berättade även att dom flesta subutex-bebisar mer eller mindre drabbas utav abstinens, oftast 3-5 dagar efter förlossningen. Så under minst 5 dagar bör man stanna kvar på BB för observation. Dessutom verkar det vara väldigt olika hur pass mycket abstinens bebisen får, en del blir bara lite gnälliga, förkylda och vill inte äta, medan andra blir så svårt sjuka att dom måste ligga inne med nedtrappning under en längre tid. Man vet inte riktigt varför bebisarna reagerar så olika, för tydligen så ska inte mängden Subutex spela någon roll. Däremot så har man märkt att barn till subutex-mammor som röker, har en tendens till att drabbas hårdare.

Eftersom att vi fick reda på min graviditet så pass sent, så rökte jag helt ovetandes om att jag var gravid. Jag slutade röka tvärt i vecka 15+0, en vecka efter att vi fick beskedet.
Vad gäller Subutex abstinensen så märkte vi nästan inte utav något alls på Leon, vilket var jätte skönt.. Han hade det så jobbigt bara som det var, eftersom att han föddes lite för tidigt.

Efter att jag vart inskriven på Rosenlund, så träffades vi varannan vecka för vanliga gravidkontroller. Jag fick också träffa läkare av olika slag som svarade på mina frågor. Då och då togs blodprover för att hålla koll på mina levervärden. Dom var så otroligt engagerade och stöttande på Rosenlund, om man ville fick man träffa kurator och/eller psykolog, vi fick också chans att tillsammans med Hanna titta på Neonetalen, så att vi skulle känna oss trygga och förberedda på att vi eventuellt skulle behöva ligga där pga abstinens.

Jag kan starkt rekommendera Rosenlunds mödravårdsteam. Vill du komma i kontakt med dom, så hittar du mer info här. Och har du några som helst funderingar så var inte rädd för att fråga. Jag hjälper gärna till om jag kan! ❤

20130922-202537.jpg

2 Responses to “Subutex och graviditet”

  1. C says:

    Jag har medicinerats två graviditeter den ena med 16mg o andra med 4 mg o abstinensen va klart en stor skillnand

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu